Pap wat doe je nou eigenlijk?

Laatst had mijn dochter op school een project over beroepen. De onvermijdelijke vraag kwam op wat het beroep van de ouders van alle leerlingen was. “Mijn moeder werkt in haar eigen winkel,” had mijn dochter gezegd. Op de vraag wat haar vader deed, kon zij geen zinnig antwoord geven. Probeer zelf maar eens aan een buurman uit te leggen wat tax reporting is. Sterker nog, waarom het een interessant vakgebied is. Menigeen zal u meewarig aankijken. Ook bij het avondeten is het soms moeilijk je hart te luchten over de gebeurtenissen van die dag. Hoe leg je makkelijk uit wat je bedoelt met: “Die-Tie-El”, “Vie-Ee” of “Joe-Tie-Pie”?

Focus op de fiscaliteit?

Over een paar weken is het eerste kwartaal van 2018 alweer voorbij. Onder redelijke tijdsdruk moeten tax berekeningen worden beoordeeld, correcties worden gemaakt en analyses en rapporten worden opgesteld. Kun jij je voldoende op de fiscaliteit focussen? Of slokt het cijfermatig reviewen nog te veel tijd op?

Country-by-Country Reporting – de volgende fase

Eind 2017 zijn de Country-by-Country (CbC)-rapporten over het boekjaar 2016 met -naar verluidt - veel technische horten en stoten uiteindelijk ingeleverd bij de Nederlandse belastingdienst. Maar je bent er nog niet… Het is tijd voor de volgende fase: de risicoanalyse. 

Wat betekent 2018 voor jou als tax accountant?

In Nederland, Europa en de VS zijn op de valreep van het jaar nog fiscale wetswijzigingen doorgevoerd. Maar ook de wijzigingen op accountancyvlak, zoals IFRS, zijn van belang voor de jaarrekening. Heb jij de impact al in kaart gebracht? Welke wijzigingen moet je verwerken in de jaarstukken? 

Eet jij thuis tijdens de kwartaalafsluiting?

Tomaten plukken, ijsjes verkopen of druiven plukken op de wijnvelden in Frankrijk. Wie heeft er in het verleden nou niet aan seizoenswerk gedaan? En eigenlijk doen we het als tax accountant nog steeds rondom de kwartaalafsluitingen? 7 acties om de seizoendrukte te verlagen.

Excel - vloek of zegen?

Zo’n 90% van de bedrijven regelen hun tax reporting geheel of grotendeels in Excel. Hebben deze bedrijven nu of in de toekomst een groot probleem? Of is Excel één van de opties in het spectrum van tax reporting-oplossingen? 

20 jaar in 1 minuut

The Resource bestaat 20 jaar! Twee decennia waarin we niet alleen als bedrijf sterk gegroeid zijn, maar waarin we ook het fiscale vakgebied fors hebben zien veranderen. Wat wordt er gevraagd van de fiscalist van vandaag? 

Tax disclosures en IFRS - deel I

De vakantieperiode is weer voorbij; we zijn op weg naar de afsluitingen van de laatste twee kwartalen van het jaar. De verplichte toelichting op de publicatiecijfers is daarbij een belangrijk element. Welke toelichtingen vallen op als we kijken naar IFRS? En hoe ga je hier goed mee om?

5 tips voor een geslaagde Return-to-Accrual

De Return-to-Accrual (RTA), ook wel bekend als True-up of Return-to-Provision, is de lakmoesproef van de juistheid van de jaareindecijfers. Het is dan ook een belangrijk onderdeel van de jaarlijkse tax reporting cyclus. Hoe zorg je voor een geslaagde RTA? Roelf Kloen deelt 5 tips uit de praktijk. 

3 redenen om tijdig te starten met Country-by-Country Reporting

Country-by-Country Reporting speelt al sinds 2014. Het begint nu echter pas echt te leven bij multinationals. Dat is ook nodig; de eerste deadlines in Nederland komen in zicht, net als de sancties bij het niet-naleven van de verplichtingen. 3 redenen om Country-by-Country Reporting (CbCR) hoog op de agenda te zetten. Een blog van Gerard Plomp.